AZ ÓPERENCIÁN TÚLRA REPÍTETTÉK A GYEREKEKET

szombat, 25 május 2024

A mesék kerültek a középpontba a Csokonai Könyvtárban megtartott interaktív délelőttön. Az eseményen a Mese a falánk tyúkocskáról című mesét nézhették meg az óvodás gyerekek.

A mese jelentősége óriási a gyermekek fejlődése szempontjából. A jó mese mozgásba hozza a gyermek képzeletét, fantáziáját, illetve nem csak szórakoztat, hanem az életről is tanít és egyben olvasó emberré is nevel. A mese érthetővé teszik számukra a világ működését és jelentős szerepük van a gyerekek értelmi és érzelmi
fejlődésében is. A mesékről szólt a Madarász Imre Egyesített Óvoda Mesevarázs Munkaközössége által szervezett Túl az Óperencián című interaktív délelőtt is.

Horváthné Balogh Barbara óvodapedagógus
-Egy mesét fogunk feldolgozni, de a mesék feldolgozását úgy tesszük interaktívvá, hogy a gyermekek részt vehetnek a mesében, megszólítjuk őket, illetve olyan tevékenységeket ajánlunk a számukra, amit az óvodai mindennapi életben kipróbálhatnak. Helyet adunk a képalkotásnak, a kézimunka lehetőségeknek, illetve a mozgásos tevékenységeknek is.

Horváthné Balogh Barbara hozzátette, elmondta, hogy a munkaközösségük tagjai mind nagyon aktívak, együttműködőek, és nagyon szerencsésnek érezheti magát, hogy egy ilyen közösséggel dolgozhat együtt a gyermekekért, a gyermekek öröméért. Az eseményen a Mese a falánk tyúkocskáról című mesét adták elő a gyerekeknek.

Horváthné Balogh Barbara óvodapedagógus
-A mai mesénk, a választott mesénk kapcsolódik az állatmesékhez, mivel az óvodáskorú gyermekek személyiségéhez kapcsolódik, és nagyon szeretik a gyermekek az állatmeséket, jól értelmezhető, és tavaszi évszakhoz is kapcsolódik, illetve mi a mese tartalmát úgy gazdagítottuk, hogy egy olyan közösséget alkotnak majd a résztvevő állatok, ahol a gyermeki barátságok megjelennek, a segítségadás és az együttműködés, és a közös öröm.

 A gyermekek és a mese kapcsolatának fontosságát senki nem kérdőjelezi meg. A szülők és az óvodapedagógusok egyértelműen tudják, hogy a gyermekeknek szüksége és igénye van a mesére.

 Horváthné Balogh Barbara óvodapedagógus
-A mesét hallgató gyermekeknek a belső képi világának az alakulása egy nagyon fontos tényező, ugyanis olyan érzelmi világba csöppennek, és olyan üzeneteket
kaphatnak a mese által, ami egy élethelyzet megoldásához akár segítséget is nyújthat. Gazdagodik az érzelmi világuk, problémamegoldási képességük és az empatikus készségük is remekül fejlődik egy mese által.

 Az interaktív mesés délelőttön minden gyermek jól szórakozott és felejthetetlen élményekkel gazdagodott.

 

Forrás: infokarcag.hu