OVISOK A MÚZEUMBAN

szerda, 05 június 2024

Idén is bebarangolták a „Kunok öröksége” kiállítást a Györffy István Nagykun Múzeumban a karcagi nagycsoportos óvodások.

Szinte a karcagi múzeum „Kunok öröksége” állandó kiállítás megszületése pillanatában elkészült az az óvodapedagógiai szakmai program, amelynek segítségével a város nagycsoportosai megismerkedhetnek szülővárosuk értékeivel.

HARSÁNYINÉ SZABÓ ILONA:
-A kolléganőimmel feldolgoztuk a termekben látott képeket, illetve témaanyagokat és kidolgoztunk egy olyan múzeumpedagógiai módszerrel egy olyan játékos, interaktív foglalkozást a gyerekeknek, amiben megismerhetik a kunok örökségét, életmódját, letelepedését, illetve a életmódjukat. Ezen a rendezvényen ma öt óvodából érkeztek
nagycsoportos gyerekek óvónénijeikkel, dajkanénikkel, illetve pedasszisztensükkel.

A szakmai program része a „Barangoló”. Amely során egyfajta akadálypálya- jelleggel látogatják végig a kiállítást az óvodások.

SÁRI KOVÁCS SZILVIA, alpolgármester:
-Nagyon sok ismerettel bővülnek, játékos ismeretátadás történik és én úgy gondolom, hogy nagyon sok tudással fognak majd visszatérni a gyerekek az óvodába, elmesélik otthon az élményeket és nagyon sokat tanulnak a múltunkról, az identitásunkat erősítjük ezzel, hiszen már nagyon jól elmondták a múzeumparkban, hogy kunok vagyunk, hol helyezkedik el Karcag, a Kunság fogalmával, jászokkal is tisztában vannak. És én úgy gondolom, hogy ezek mind- mind olyan fontos ismeretek, amik szükségesek ahhoz, hogy tudjuk, hogy honnan jöttünk, kik vagyunk, merre tartunk és milyen életet érdemes élnünk.

Kun lovasjátékkal ismerkednek a gyerekek, akik versek, mondókák segítségével találkozhatnak őseikkel, múltjukkal. És nem csak ők.

HARSÁNYINÉ SZABÓ ILONA:
-Szeretjük ezen a rendezvényen, hogyha a szülőket is be tudjuk vonni, azzal is tudjuk őket inspirálni, hogy ha a gyerekek kedvet kapnak a múzeumlátogatáshoz, hiszen itt olyan érdekes dolgok történnek és hogyha ezt a gyermek otthon elmeséli a szüleinek, hátha kedvet kapnak, hogy a szülőkkel együtt a gyerekek visszajöjjenek és ők is elmesélhetik, hogy milyen élményben volt itt a múzeumban részük.

A kiállítás minden termében egy- egy puzzle- darabot kapnak az óvodások, ezekből a mozaikokból áll össze a teljes kép. Ezt óvodájukban maguk rakhatják össze, a múlt lenyomatainak darabjait.

 

Forrás: infokarcag.hu