INTERAKTÍV DÉLUTÁN A KOVÁTSBAN

szerda, 05 június 2024

Nagyszabású városi megemlékezések zajlottak Fabriczi Kováts Mihály huszárezredes születésének háromszázadik évfordulója alkalmából.

A Kováts napokon a Kováts Mihály Általános Iskola interaktív délutánra várta a város minden általános iskolását.

Nem csak hivatalos programokkal, de például tanulmányi versenyekkel is megemlékezett Karcag nagy szülöttjéről, Kováts Mihályról. A háromszáz esztendeje született huszárezredes az Egyesült Államok egyik nemzeti hőse. Az amerikai lovasság megalapítóját tisztelik benne. Így a Kováts Napokon részt vevő karcagi általános iskolások egy karcagi- amerikai hős születésének háromszázadik évfordulójára tanulmányi versenysorozattal emlékeztek.

SZABÓNÉ SERFŐZŐ HELGA, magyartanár:
-Hat helyszínen, termenként hat helyszínen folynak az események. Különböző játékos feladatok: például agytorna, szabadulószoba, hibakereső- csak néhányat kiemelve. Különböző feladatokat kell megoldaniuk, tíz perc áll a rendelkezésükre és mint egy akadályverseny, teremről teremre járnak, menetlevelet visznek magukkal és amelyik csapat hamarabb készen van, itt nincs nyertes, tulajdonképpen mindenki nyertes.

Iskolában, mégsem az iskolában megszokott, kevésbé rugalmas rend szerint folyik a verseny. Teljesen más módon adhatnak tudásukról, ismereteikről számot a diákok az interaktív délutánon, mint egy hétköznapi tanórán.

SZABÓNÉ SERFŐZŐ HELGA:
-Úgy gondolom, hogy a gyerekek élvezik az ilyen feladatokat, az ilyen játékokat. Próbáltunk éppen ezért ilyen jellegű feladatokat kiötölni, kitalálni a kollégáimmal. A gyerekek ezeket a kötetlen délutánokat, kötetlen formákat úgy gondolom, hogy mindig előnyben részesítik. És szívesebben vesznek részt az ilyen programokon.

Az interaktív délután névadója- miután megszökött a porosz hadseregből- 1777. tavaszán Bostonban lett tagja az amerikai haderőnek. A függetlenségi háborút vívó új nemzet katonájaként 1779. május tizenegyedikén a Charlotte- erődért folyó csata során vesztette életét. Emléke előtt tisztelegve Charlotte városa szobrot állíttatott a Karcagon született amerikai hősi halottnak.

 

Forrás: infokarcag.hu